Graaf Bentincklaan 5, Rhoon, de tuin van Fleur Groenendijk en Margreet Leenders

Ons huis dateert uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, toen de Graaf Bentincklaan werd aangelegd.
De eerste bewoner koos voor een klassieke Engelse tuin, met een gazon van voor naar achteren, en aan de randen borders. Het ontwerp is van de firma Binder, die ook de aanleg heeft gedaan. Onze vroegere buren, de heer en mevrouw Pieters, hebben ons wel een foto’s uit de beginperiode laten zien. Die foto’s, in zwart -wit natuurlijk, gaven een indruk van de prille groei in de straat. Toen was de ligging te midden van weilanden nog zeer herkenbaar.
Nu zijn de bomen, hoog, groot en voor een deel al vervangen. Wij kijken elk jaar naar zieke of kwetsbare bomen, we hebben er nu ook weer twee op de ‘kaplijst’ gezet. Maar als je dat niet doet, dan kan het zijn dat er twintig opgeruimd moeten worden, zoals bij een van onze buren na de storm van 19/20 februari van dit jaar.

Al jaren is het grootste deel van het onderhoud in handen van onze tuinman Johan. Hij doet het met veel liefde en zorg. Als ik zelf tijd en zin heb, dan steek ik ook de handen uit mijn mouwen. Op dit moment gaat de aandacht natuurlijk uit naar opkomende zaailingen van bomen, onkruid en naar mijn eigen zaaigoed. We hopen deze zomer te kunnen genieten van tabakskruid, basilicum, goudsbloemen en juffertje in het groen. En natuurlijk ook van de potten met Agapanthus die nu overwinteren in onze oude orchideeën kas.
Het gazon is een hoofdstuk apart, daar gaat de heer des huizes over, geholpen door de robotmaaier.

De tuin heeft heel veel mooie punten en eigenschappen. De doorkijk vanuit de achtertuin naar de weilanden, het bospad in de voortuin en de rust die de tuin geeft, zijn favoriet. Achterin de tuin staat een door kunstenaars ontworpen en gemaakte bank, waar het goed zitten is. We kunnen erg genieten van de vogels in de vroege ochtend, van de fazant die af en toe binnenloopt en soms zelfs van een ree. Een tuin is niet statisch, de bomen en planten veranderen langzaam, maar gestaag. Daar houd ik ook erg veel van, ofschoon het soms ook wel jammer is als iets het niet meer doet. Zo hebben we een prachtige heester Cotoneaster ingrijpend moeten snoeien vanwege het perenvuur. Hij staat er nu wat zielig bij.

We houden het oorspronkelijke ontwerp aan, dat betekent dat we gaten die er vallen wel invullen en tegelijk zoeken naar een passende oplossing. Daarom hebben we jaren geleden ook wat nieuwe bomen geplaatst. Ook zijn er nu plannen om de vijver, die problemen heeft, weer in bedrijf te krijgen. Hopelijk lukt dat voor 28 mei en spuiten de fonteintjes.

Er zijn twee vaste kunstwerken in de tuin, een muurschildering van een graffiti kunstenaar en een werk van Herman Lamers genaamd 1944. Bezoekers komen dat werk zeker tegen.