Geschiedenis Tuinen Dagen

De open tuinen dag/dagen in Rhoon hebben een respectabele geschiedenis. Toen ik er kennis mee maakte, in 2002, heette het Open Tuinen Weekend en werd op een zaterdag en zondag in juni gehouden t.b.v. de Koningen Wilhelmina Fonds (Kankerbestrijding). De organisatoren, dat waren Bertie Bik uit Poortugaal en Siem Broekhuis uit Rhoon, zochten dan voor beide dagen drie tuinen in Rhoon en drie tuinen in Poortugaal. Dat waren dan 12 tuinen totaal. Men probeerden steeds een aantal nieuwe tuinen te vinden. Bezoekers kochten voor €5 een ticket die toegang gaf tot alle tuinen, met ook een overzichtskaartje met de locatie van alle tuinen. Er werd ook collectebussen in alle tuinen geplaatst. In elke tuin kon een ticket worden gekocht, dus de rondgang kon overal beginnen.

 

Toen zoals nu was de belangrijkste vorm van publiciteit het weekblad De Schakel, met meestal een korte beschrijving van elke tuin. Later kwamen zwartwit foto’s, pas vanaf 2006 een kleurenfoto. Zondagmiddag na afloop werd dan voor de tuineigenaren een borrel gehouden in één van de tuinen, en toen al was het spannend om de totale opbrengst voor de Koningin Wilhelmina Fonds te horen.


Rond 2008 kreeg Siem Broekhuis de ziekte van Alzheimer en gingen Bertie en Wim Bik verhuizen naar Gouda. Er werden een aantal jaren geen open tuin dagen meer gehouden. Na Siems overlijden in 2013 ben ik weer voorzichtig begonnen, eerst door gewoon mijn eigen tuin op een zaterdag eind juni open te stellen. Ik koos nu als goede doel de Nederlandse Hersenstichting. Veel van mijn buren aan de Achterdijk kwamen langs en vonden het leuk om ook mee te doen, zodat er in 2014 zes tuinen meededen, waarvan vier op de Achterdijk. Sindsdien heb ik elk jaar geprobeerd een aantal tuinen bij elkaar te krijgen, altijd met minstens twee tuinen en vaak meer. In 2022 heeft Leen den Otter de organisatie overgenomen.

Jeanette Broekhuis