Dorpsdijk 16, Rhoon

Kun je iets vertellen over de geschiedenis van de tuin (en of huis)?
Ons huis is een voormalig vlasboerderij en heeft de naam Huize Klein Profijt. De boerderij is ruim 200 jaar gelden gebouwd en we weten niet hoe de tuin er in het begin uitzag. In de vorige eeuw werd het huis bewoond door een huisarts en rond die tij is er een ontwerp gemaakt door de Rhoonse hovenier Binder. Ruim 35 jaar geleden kochten wij het huis en al snel werd duidelijk dat het niet mogelijk was om het oorspronkelijk ontwerp in de oude staat terug te brengen. We hebben toen besloten om een geheel nieuw ontwerp te maken. Een bevriende tuinarchitect heeft een ontwerp gemaakt en tijdens een tuinenreis in Engeland ontmoetten we een eigenaresse van een plantenkwekerij en die heeft het ontwerp van de borders gemaakt. Het oorspronkelijk ontwerp bestaat nog steeds maar enkele jaren gelden hebben we besloten de borders leeg te maken en een nieuw ontwerp te laten maken. Dit is gedaan door Wilko Karmelk van de kwekerij Ferdinandushof in Overslag (Zeeuws Vlaanderen). Vorig jaar hebben we de planten in de borders geplaatst en dit is dus het eerste jaar waarin we het resultaat kunnen zien. We hadden veel rozen in de tuin maar veelal waren dat rozen met een korte bloeiperiode. Ook die hebben we vorig jaar vervangen door meer doorbloeiende rozen. Verder hebben we dit jaar een beschoeiing laten plaatsen en er is een terras achter in de tuin gemaakt. Het plan is om daarachter een tuinhuis en kas in Victoriaanse stijl te laten maken.

Wie doet het onderhoud van de tuin? Doe je veel zelf of krijg je hulp van partner, vriend of tuinman?
We hebben een tuinman die ieder week een ochtend komt voor het nodige (grote) onderhoud. Hij is al ruim 25 jaar bij ons en is een onmisbare kracht. Ik probeer zelf zoveel mogelijk te doen maar vaak ontbreekt de regelmaat. Mijn vrouw is geen tuinfanaat, maar ik geef de hoop nog niet op.

Wat vind je het beste geslaagd in je tuin?
Ik vind de structuur van de tuin (met drie zichtassen) in de zomer maar ook in de winter nog steeds een genot om te zien. Verder verwacht ik veel van de rozen die we hebben aangeplant. Dat moet een prachtig geheel worden.

Zijn er verbeterpunten in de tuin en ga je die ook aanpakken?
Ja, die zijn er zeker: het onderhoud moet beter worden en hopelijk krijg ik, nu mijn pensioen in zicht komt, daar ook meer tijd voor. Verder zijn we druk bezig met de plannen voor een tuinhuis en de Victoriaanse kas.

Staan er ook ornamenten en/of kunstvoorwerpen in de tuin?

  • In de zichtas van de praktijk staat een antieke waterbak en in de zichtas van de keuken een antieke vaas.
  • Er staat een beeld van Rene Vaandrager

Ga je nog iets extra’s doen op de open dag: planten verkopen/ kunst verkopen, etc

  • in de tuin zal de beeldhouwer Anthon Hoornweg enkele van zijn beelden tentoonstellen.
  • in de praktijk is een expositie te zien met olieverfschilderijen van Roeland van Reem
  • onze buurvrouw, Bernice Rijnberk, zal aanwezig zijn met enkele kunstwerken die zij heeft gemaakt
  • verder serveren we koffie en Limburgse vlaai – de opbrengst is voor de Hersen Stichting

Nuttige adressen:

Bernice Rijnberk
Mijn naam is Bernice Rijnberk en ik woon in Rhoon. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de hospitality branch heb ik in 2019 besloten te gaan doen wat ik het allerliefste doe: creëren en sfeer maken en ben ik een interieur kleuradvies-en stylingbureau gestart met een passie voor kunst genaamd: B*Nice Kunst & Styling. Tijdens de corona periode hebben we een atelier laten bouwen in de tuin waarmee een lang gekoesterde wens in vervulling is gegaan. Het proces van het maken van een kunstwerk door middel van het experimenteren met technieken en het vinden van de juiste kleuren is een proces van ultiem geluk. De combinatie van interieurstyling en het creatieve proces van het maken van kunstwerken zorgt ervoor dat ik samen met de klant tot een interieur kom met veel persoonlijkheid. Net even anders, verrassend en met een scherp oog voor details.

Met veel plezier exposeer ik in de prachtige tuin van Leen en Jacqueline den Otter waar u een aantal van mijn kunstwerken kunt bezichtigen tijdens de open tuin dag op zaterdag 28 mei a.s.

Bernice Rijnberk
B*Nice Kunst & Styling